Living Wildlife

VOC Beernem

logo

In november 1982 werd het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren opgericht in Ruiselede. De oprichter, Martin Ninclaus, verzorgde de dieren op zijn privédomein en had al de nodige verblijven gebouwd. In 1990 werd 8 jaar na de opening de kaap van 1000 opgevangen dieren behaald. Het aantal hulpbehoevende dieren bleef stijgen en dat betekende dat nieuwe buitenverblijven gebouwd moesten worden. De hoeveelheid patiënten bleef elk jaar de lucht ingaan waardoor het VOC in 1998 verhuisde naar het provinciedomein Bulskampveld in Beernem.

Momenteel vangt het opvangcentrum jaarlijks meer dan 3500 hulpbehoevende (wilde) dieren op en dit blijft nog steeds stijgen. Met een grote groep vrijwilligers en 3 werknemers krijgen de patiënten de beste zorgen. Nu liggen er plannen op tafel om te verhuizen naar een ander gedeelte van het gebouw waar het VOC gevestigd is. Dit zal voor vernieuwing en professionalisering zorgen. Zo hopen ze de patiënten nog beter te kunnen verzorgen.

Wat doen ze

Rehabilitatie

Elk jaar vangen ze meer dan 3500 hulpbehoevende wilde dieren op. De reden van opvang varieert erg van jonge dieren waarvan de ouders gestorven zijn tot aanrijdingen of zelfs vergiftigingen. Met het ganse team van medewerkers en vrijwilligers geven ze de dieren de best mogelijke verzorging. Het doel is om de dieren na verzorging terug vrij te laten.

Educatie

Als natuurorganisatie vinden ze het belangrijk dat ze ook instaan educatie en sensibilisatie. Zo geven ze het hele jaar door gidsbeurten. Een gidsbeurt boeken dan door ze een mailtje te sturen.

Socio- maatschappelijke functie

VOC Beernem werkt erg veel samen met instellingen zoals het psychiatrisch centrum Sint-Amandus en gevangenissen. Werken met dieren kan zowel voor patiënten en gedetineerden helpen. Ze staan hen bij en zorgen ervoor dat dit zowel voor de dieren als voor de personen een meerwaarde is.

Lees meer over de werking op de website.

Help VOC Beernem

Door producten te kopen met de tekening van de rode eekhoorn of de egel steun je het VOC Beernem. 10% van de verkoopprijs gaat integraal naar de organisatie.

Bij aankoop van producten met de tekening van de oehoe schenk je 5% van de verkoopprijs aan het VOC Beernem.

© 2023 Living Wildlife

Theme by Anders Norén